Podpora správné výživy a udržování zdravého životního stylu by měla být založena na pravidelném dodržování konzumace pěti porcí ovoce a zeleniny denně. Výživoví odborníci ze Světové zdravotnické organizace doporučují sníst denně alespoň 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Nezapomínejte však na to, že jíst ovoce a zeleninu byste měli v pravidelných intervalech a můžete ji kombinovat i s ovocnými a zeleninovými šťávami Nezávislé vědecké testování poukázalo na fakt, že konzumace pěti porcí ovoce a zeleniny denně pomáhá udržet si optimální tělesnou váhu, zabraňuje mnoha nemocem, omlazuje nás, udržuje naši mysl v pohodě a navíc nám dodává svěží energii. A to v jakékoli věkové skupině a bez rozdílu pohlaví. Je poměrně mnoho důvodů k tomu, aby ovoce a zelenina zabíraly dominantní prostor v našem jídelníčku. Jednou z nejvýznamnějších složek ovoce a zeleniny je vláknina. Výhodou je obsah vlákniny jak nerozpustné, tak i rozpustné. Hlavní přínosy vlákniny: Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tím riziko aterosklerózy, tedy IM, ischemické choroby srdce Snižuje glykemický index stravy, tedy snižuje hladinu glykemie. Má význam především u diabetiků a osob s nadváhou Zvyšuje objem stravy, tím zvyšuje pocit nasycení, to má opět význam hlavně u osob redukující váhu Urychluje peristaltiku střev a upravuje objem stolice, tím pomáhá jak při průjmech, tak u zácpy, ale v prvé řadě pomáhá v prevenci karcinomu tlustého střeva, ale i hemeroidů Snižuje množství žlučových kyselin, tím pomáhá i v prevenci žlučových kamenů Optimální množství vlákniny je u dospělé populace 20 - 30 g. Jedna velká porce je prostě špatně Pokud myslíte na to, že jíst pětkrát denně ovoce a zeleninu není potřeba a stačí si dát k obědu či večeři zeleninový salát, smýšlíte špatně! „Zvláště u vitamínů rozpustných ve vodě, jako je například vitamín C nebo vitamíny skupiny B, dojde při nadbytku k vyloučení těla bez užitku. Například u vitamínu C z přirozených zdrojů, jako je ovoce a zelenina, umí naše tělo vstřebat přibližně 50-70 mg vitamínu C, zbytek naše tělo vyloučí. Právě u těchto vitamínů má pro nás mnohem větší význam přijímat je v menších dávkách rovnoměrně rozdělených do celého dne“ vysvětluje výživová specialistka společnosti STOB Nikola Hanyšová. Chcete-li tedy dbát na vyváženou hladinu příjmu vitaminů, minerálních látek apod., musíte tělu zajistit celodenní optimální příjem jejich dodávání. Tedy konzumovat spíše menší porce, zato víckrát denně. Jednoduchá rada, jak toto pravidlo začít dodržovat, je nad jídlem přemýšlet. Protože právě zdravá a vyvážená konzumace potravin ovlivňuje naše zdraví a fungování. Věnujte každý večer chvíli tomu, jak si poskládáte jednotlivé ovocné a zeleninové komponenty na den následující. „Nezapomínejte, že denní porce můžete také obohacovat ovocnými a zeleninovými šťávami, které jsou pohodlnou a rychlou náhradou“ dodává Nikola Hanyšová. Ovocné a zeleninové šťávy jako součást zdravého jídelníčku Kvalitní zeleninové a ovocné šťávy (džusy) si dopřávejte s označením 100 %. Ty jsou totiž vylisovány nebo stlačeny z kvalitního ovoce a zeleniny nebo jsou vyrobeny z koncentrované ovocné šťávy či zeleninového pyré (podíl vody je obnoven po jeho předchozím odpaření). Například džus Relax 100 % pomeranč je vyráběn z 2,5 kg nejlepších brazilských pomerančů, které jsou lisovány ihned po sběru. Díky zachování ovocné dužiny je taková ovocná šťáva také zdrojem potřebných vitamínů a dalších minerálních látek. Pokud tedy zrovna nemáte po ruce ovoce a zeleninu, je ovocná šťáva vhodnou formou k doplnění potřebných látek. Jedna 200 ml sklenice zeleninové šťávy nebo džusu plnohodnotně pokryje jednu z pěti denních doporučených porcí ovoce a zeleniny. Při sestavování jídelníčku dbejte na pestrý výběr ovoce a zeleniny a dbejte na vyvážený příjem vitamínů a minerálních látek. Při výběru 100 % multivitaminového džusu zajistíte tělu až 45 % doporučené denní dávky vitamínů. Nejčastější stavy, které zvyšují přísun některých vitamínů a je potřeba je pravidelně doplňovat: Období růstu u dětí Těhotenství a kojení Stáří, kde je často nedostatečná výživa Těžká fyzická či psychická námaha Kuřáci, nadměrná konzumace alkoholu Nachlazení, nemoc, rekonvalescence (pooperační období) Kuřáci jsou kouřením připravováni o velmi cenné vitamíny a antioxidanty, což má za následek výrazné oslabení imunity, uvádí se, že pokud kouříte kolem 20 cigaret denně, Vaše potřeba vitamínu C vzrůstá o více než 20 %“ upozorňuje Nikola Hanyšová. 10 tipů, jak pravidelně jíst ovoce a zeleninu během dne Pamatujte tedy na to, že jíst ovoce a zeleninu v menších porcích, zato víckrát denně je pro tělo mnohem přínosnější. A pokud vás trápí obavy, že na pět zmiňovaných porcí prostě zapomenete, máme pro vás pár tipů, jak si s touto konzumací poradit. Oblibte si číslo 5, napište si je na kus papíru a vystavte si je někam na oči Nezaměřujte se pouze na syrovou zeleninu a ovoce – kombinujte je s ovocnými a zeleninovými šťávami. Využijte pestrou škálu výběru zeleniny a ovoce, čímž si zajistíte větší spektrum nejen vitamínů, antioxidantů a minerálních látek, ale také chutí, díky kterým si určitě najdete Vaši oblíbenou dávku ovoce či zeleniny Vybírejte si zeleninu a ovoce podle barev oblečení, aby se vám hodila k outfitu a považujte ji za doplňky (existuje totiž opravdu pestrá škála barev ovoce a zeleniny) Na pracovní porady, školení nebo třeba procházky se vybavte zeleninovou či ovocnou šťávou (podpoříte tak i svůj pitný režim) Svačte – dopřávejte si mezi hlavními jídly porce ovoce a zeleniny Každé hlavní jídlo doprovázejte zeleninou a to bez ohledu na to, v jakém je stavu – tedy syrovou, dušenou či vařenou Doma nebo na pracovním stole mějte vždy ovoce a zeleninu na očích, abyste měli možnost, kdykoli vás přepadne chuť na něco dobrého, ovoce a zeleninu po ruce Inspirujte se novými recepty, v nichž jsou složkou ovoce a zelenina, případně hledejte recepty, ve kterých je hlavní složkou zeleninová šťáva Vyměňte čokoládové tyčinky za zeleninové a ovocné šťávy v praktických uzavíratelných obalech, které můžete dát do pracovní kabelky či aktovky Buďte ráno fresh – začněte den snídaní doplněnou o ovoce či zeleninu, případně si dejte 150 – 200 ml sklenici ovocné nebo zeleninové šťávy, začnete totiž den s větší svěžestí